Multi parinti din ziua de astazi se declara extrem de preocupati in ceea ce priveste viitorul pe care il au copiii lor in societatea romaneasca. Faptul ca invatamantul de stat nu mai da aproape deloc randament si ca accesul este foarte limitat la resurse, iar programa scolara impune o gramada de restrangeri i-a determinat pe tot mai multi sa renunte chiar sa-si mai trimita copiii la scoala si au inceput sa prefere asa-numita ”scoala acasa”.

Aceasta modalitate pare ca ii satisface mai mult decat sistemul de stat rigid, acolo unde profesorii nu mai sunt deloc motivati avand un salariu mic si fiind obligati sa lucreze cu un numar mult prea mare de elevi. Intr-un astfel de sistem de invatare la domiciliul parintilor, copiii reusesc se pare sa inteleaga mult mai bine societatea in care traiesc, nu se mai declara speriati de profesorii prea severi si pot alege sa aprofundeze chiar anumite materii spre care au inclinatie.

Cum investesti in copilul tau?

Foarte multi oameni spun ca pun o gramada de bani deoparte inca de la varsta de 1 an a copilului pentru ca educatia costa. De fapt, e cam gresita aceasta modalitate de a investi in viitor pentru ca in Romania practic educatia e gratuita, nu costa nimic daca elevul invata constiincios. Intr-adevar, daca parintii aleg insa varianta de home schooling, atunci trebuie sa ia in considerare si tot felul de meditatii private cu alti profesori deoarece ei singuri nu se vor descurca la toate materiile.

Cateva metode de a investi in viitorul propriului copil pot fi amintite:

  1. Cursurile de engleza pot fi esentiale pentru viitorul adult care va trebui sa se descurce intr-o societate ce foloseste aceasta limba in orice domeniu de activitate;
  2. Un sport care ii dezvolta abilitati de lucru in echipa, il organizeaza, il face sa aiba o incredere si mai mare in sine, poate fi o alta metoda de a investi in copil. Fiecare dintre cei mici are cate o preferinta pentru o activitate sportiva fie fotbal, fie tenis, handbal, inot, volei, karate, judo, etc. Asadar, un parinte adevarat trebuie sa investeasca acum in copil, nu sa astepte trecerea anilor si sa foloseasca banii aceia intr-un viitor care cine stie ce va aduce;
  3. Un cont deschis la banca, in care sa se vireze lunar anumite sume de bani pe o perioada lunga de timp, este o alta solutie. Cand copilul ajunge la facultate, acesti bani pot fi investiti fie in plata taxelor, fie in achizitia unui apartamanet in oras. Intr-adevar insa, in acest caz lipseste motivatia copilului sa munceasca, sa invete, sa promoveze, deoarece a primit totul de la parintii sai si el nu trebuie sa mai faca nimic.
Cei mai multi dintre parinti sunt de parere ca ajutorul trebuie sa-l primeasca insa pe parcursul copilariei, iar ei sa investeasca cat pot de mult in activitati extrascolare, in invatarea limbilor straine, a unui sport, iar la maturitate copilul va sti singur cum sa faca proprii bani din care sa traiasca si sa-si cumpere tot ce isi doreste, deoarece si-a dezvoltat suficient toate abilitatile necesare in acest sens.