3 sfaturi de pastrare a laptopului ca nou ani de zile!

Cu tot procesul acesta tehnologic care ne inconjoara dorinta de a putea opera pe un sistem de calcul informativ oriunde ne-am afla a condus la trecerea treptata de la sistemul desktop la folosirea laptopurilor.

Laptopurile pot fi considerate varianta mobila a unui calculator obisnuit care este compus din unitate centrala, monitor, tastatura, mouse si alte periferice, acesta practic integrandu-le pe toate la un loc pentru a servi utilizatorului indiferent de unde s-ar afla. Pentru ca este diferit ca design, constructie si componente, laptopul trebuie ingrijit cumsecuvine pentru a fi pastrat ca nou ani in sir fara a fi nevoie sa fie dus la reparatii.

Orice lucru se deterioreaza odata cu trecerea timpului daca nu este folosit cum trebuie sau este neglijat, de aceea in cele ce urmeaza vei afla la ce trebuie sa acorzi atentie pentru a mentine laptopul in stare optima de functionare si care sunt solutiile pentru a nu se strica.

Cum se ingrijeste un laptop corect?

Ca oricare dispozitiv electronic laptopul trebuie sa fie ingrijit si manevrat cu grija pentru a nu distruge componentele din interiorul acestuia.

  1. Folosirea componentelor sale originale (hardware si software)

Posesorii de laptopuri trebuie sa utilizeze doar driverele dedicate ce vin de regula la pachet pe CD-uri sau se gasesc actualizate pe pagina oficiala a brandului acestuia. Accesand site-ul producatorului utilizatorii pot sa descarce si sa instaleze gratuit toate driverele pentru buna functionare a laptopului lor in functie de modelul achizitionat si de sistemul de operare. Aceste drivere trebuie verificate periodic pentru update. In plus, alimentarea la priza a laptopului trebuie sa fie facuta numai printr-un incarcator de laptop original, altfel vor aparea cu siguranta mai tarziu probleme de restartare continua, inchidere brusca in cele mai importante momente si pierdere astfel fisierelor (fotografii, documente, filme s.a.m.d.) importante salvate. Mai mult, bateria de laptop va fi afectata, incarcarea acesteia la capacitatea ei maxima nu va mai fi posibila iar laptopul nu va mai putea functiona normal. Achizitionarea alteia noi, originale, pentru modelul laptopului este solutia. Pentru o mai buna utilizare a acesteia, este recomandat ocazional (o data sau de doua ori pe luna) sa fie incarcata si descarcata complet pentru efectuarea unui ciclu complet electric.

  1. Imbunatatirea sistemului de racire

Daca felul in care este alimentat laptopul cu energie electrica reprezinta cel mai important factor de care trebuie sa se tina cont, atunci modul in care acesta isi face ventilatia este pe plan secund. Sistemul de racire trebuie facut asa cum trebuie pentru ca altfel laptopul se supraincalzeste, ceea ce duce la topirea sau arderea componentelor interne. Este recomandata folosirea programului software SpeedFAN pentru a monitoriza in permanenta temperatura reala a procesorului si asezarea laptopului pe un suport de tip cooling pad pentru o mai buna circulare a fluxului de aer sub el si in partile laterale.  Daca folosirea padului de racire nu se observa o imbunatatire atunci trebuie curatat din interior particulele de praf care s-au asezat in timp pe cooler si schimbarea pastei termoconductoare dintre cooler si procesor. Este recomandat acest lucru o data sau de doua ori pe an, preventiv, pentru a nu aparea probleme. Trebuie imbunatatit sistemul de racire, pentru a nu suporta cheltuieli in plus prin diagnosticarea problemei, inlocuirea piesei defecte si timp pierdut.

  1. Optimizare si curatare periodica

Laptopul stocheaza la fiecare utilizare diverse informatii care in timp pot ingreuna buna functionarea a acestuia:

  • deschiderea lenta a fisierelor;
  • incarcarea cu dificultate a paginilor de internet;
  • intarziere intre comanda de click sau tastare si afisarea pe ecran;

Acestea sunt doar o parte dintre probleme. Pentru ca laptopul sa functioneze ca nou, este recomandata instalarea unui program de curatare si optimizare. Multi utilizatori folosesc software-uri precum: Clean Master, CCleaner, Advanced SystemCare etc. prin care totul este imbunatatit doar printr-un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *