Care sunt stilurile decizionale

Mai mult sau mai puțin conștient, zi de zi suntem puși în situația de a lua decizii și există mai multe stiluri de luare a deciziilor. Alegerea hainelor pe care le purtăm, ce meniu alegem pentru prânz sau opțiunea de a merge în parc sau la film, toate sunt decizii. Chiar și a nu lua nicio decizie, reprezintă tot o decizie. Unele dintre ele sunt banale și nu au impact pe termen lung asupra noastră, în timp ce altele ne pot schimbă radical viață.

Încă de mici suntem învățați să luăm decizii, fiind încurajați de părinții, educatorii sau profesorii noștri să facem alegeri în funcție propriile preferințe sau nevoi. Acest lucru contribuie semnificativ la dezvoltarea autonomiei și încrederii în sine necesare viitorului adult.

Mai târziu, alegerile vizează prietenii, partenerii de viață, studiile sau carieră. Sunt situații importante cu care ne confruntăm fiecare dintre noi la un moment dat și acestea necesită tratate în funcție de importantă lor.

În ultimii ani, cercetătorii au analizat această tema iar una dintre concluziile lor este aceea că există tipuri de stiluri decizionale, și anume:

1. Stilul informat caracterizează persoanele care caută cât mai multe alternative pentru problema respectivă, se informează înainte și cântăresc cu atenție opțiunile pe care le au, iar după aceea aleg varianta pe care o consideră favorabilă.

2. Stilul dependent vizează atitudinea de dependență față de cineva atunci când se ia o decizie. De obicei, alegerea este influențată de persoanele apropiate. Acest stil decizional se regăsește mai ales în primele stadii ale vieții, când familia și/sau persoanele de referință au un cuvânt de spus în ceea ce privește luarea deciziilor de către copiii, nepoții lor, etc.

3. Stilul intuitiv este folosit de către persoanele care preferă să ia deciziile rapid și spontan. Consecințele sau efectele deciziei lor nu sunt luate în considerare, iar alegerea se bazează pe intuiția de moment sau pe “feeling”.

Stilurile decizionale descrise mai sus pot fi niște repere atunci când suntem în ipostază de a alege. Câteodată apar situații când este nevoie de mai multă intuiție și mai puțină rațiune sau invers.

Oricare ar fi stilul predominant care te caracterizează, decizia îți aparține, iar cel mai important este că tu să fii mulțumit/a de alegerea pe care o faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *