Ce fac românii cu banii pe care-i împrumută

Românii nu pun bani deoparte. În schimb, se împrumută pentru a-și renova locuința. Sume sunt de până la 10.000 de lei, iar dacă ar avea acești bani, mai bine de o treime dintre români şi-ar renova locuinţa, 31% şi-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi.

În acelaşi timp, un sfert dintre români cred că, în condiţiile actuale, nu ar reuşi niciodată să pună deoparte 10.000 de lei, iar 25% consideră că le-ar trebui doi sau trei ani. Un român din cinci apreciază că ar putea economisi această sumă în cinci ani, potrivit studiului Provident Financial Romania.

Smartphone-ul este cea mai importantă achiziţie din ultimul an pentru 20% dintre respondenţi, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), de laptop (13,2%) şi de maşină (11,5%).

Atunci când vor să ia un credit, românii sunt interesaţi în cea mai mare măsură să fie informaţi în legătură cu toate costurile şi condiţiile (peste 62%) şi ca instituţia financiară care acordă împrumutul să fie deschisă să negocieze dacă apar întârzieri la plata ratei (aproape 17%). Dacă ar fi să împrumute acum o sumă de bani pentru diverse nevoi personale, 20% dintre respondenţi au spus că ar lua un împrumut de cel mult 5.000 de lei şi un procent similar ar împrumuta sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 670 de persoane din mediul urban (85%) şi rural (15%). 38% dintre respondenţi au absolvit cel puţin colegiul sau facultatea în timp ce 39% au terminat liceul sau şcoala profesională. Veniturile participanţilor la studiul sunt de până în 1.500 de lei pentru 49% dintre respondenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *