Comunicarea nonverbală. Putem părea mai demni de încredere, dar mai competenți, nu

Ne putem schimba mimica în feluri în care să părem mai demni de încredere, însă în privința competenței nu putem face nimic, potrivit unui studiu al unor cercetători de la Universitatea de psihologie din New York.

Studiul subliniază limitele pe care le avem, dar și potențialul de a ne reprezenta vizual, atât atunci când avem întâlniri romantice, când facem networking pentru a identifica oportunități de carieră sau când postăm pe rețele sociale, relatează humintell.com.

“Am observat că indiciile faciale care crează impresia de încredere sunt maleabile, în timp ce caracteristicile care arată competența și abilitățile sunt greu de mimat. Rezultatul studiului sugerează că poți influența, până la un anumit nivel, cât de demn de încredere ești perceput de alții, însă percepția competenței sau a abilităților tale este mult mai greu de modificat”, a explicat Jonathan Freeman, asistent la facultatea de psihologie din New York și autorul principal al studiului.

Această diferență este dată de faptul că încrederea pe care o inspiri altora ține de musculatura dinamică a feței, aceasta fiind ușor de modificat. O mimică neutră cu o expresie fericită poate părea demnă de încredere iar o mimică neutră cu o expresie furioasă va părea nedemnă de încredere, chiar și când subiectul nu exprimă un zambet sau mânie în mod evident. Percepțiile privind abilitățile țin de structura scheletului feței, care nu poate fi schimbată.

Studiul s-a bazat pe patru experimente în care au fost studiate fotografii și imagini generate de calculator ale unor bărbați și femei.

Autorii au privit cinci poze distincte ale 10 bărbați adulți de diferite etnii. În acest caz, percepțiile privind cât de demni de încredere erau subiecții variau semnificativ, mimicile fericite părând mai cinstite iar cele furioase, mai necinstite. Totuși, percepțiile privind abilitățile și competența erau aceleași, orice mimică ar fi avut subiectul.

Astfel, exprimarea emoțională nu a contat în alegerea subiectului prin criteriul competenței, aceștia erau mai degrabă identificați după o formă particulară a constituției, anume o structură facială mai lată, care în studiile anterioare a fost asociată cu abilitățile fizice și testosteronul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *