Cum afecteaza tehnologia moderna dezvoltarea umana

Internetul si tehnologia digitala pot avea impact asupra dezvoltarii noastre fizice si psihologice intr-un grad cu mult mai mare decat ne-am astepta. In ultimele decenii, tehnologia a progresat intr-un ritm uimitor. Smartphone-urile, internetul, clouds-ul si alte sute de inventii schimba in fiecatre clipa viata oamenilor. Comunicarea, afacerile, calatoriile, strangerile de fonduri, guvernul si chiar agricultura, toate sunt influentate de dezvoltarea continua a tehnologiei.

Ce se intampla, totusi, cu oamenii? Oare toate aceste noutati tehnologice nu ii schimba si nu ii afecteaza? Multi oameni de stiinta cred ca tehnologia afecteaza oamenii si trag semnale de alarma si de avertizare.

Psihologii ne avertizeaza

Primii care semnaleaza faptul ca evolutia tehnologiei poate afecta oamenii intr-un mod neplacut sunt psihologii. Acestia sustin ca nu exista nicio indoiala ca noile tehnologii, internetul si tehnologiile digitale, schimba si modeleaza modul in care gandim, la un nivel subtil, greu de observat. Astfel, exista studii si cercetari care evidentiaza faptul ca tehnologia digitala moderna afecteaza in mod sigur modul in care interactionam cu lumea si, totodata, modul in care se dezvolta creierul copiilor.

Tehnologie afecteaza atentia

Un prim semnal de alarma consta in faptul ca internetul si tehnologia mobila reduc capacitatea de concentrare si atentia. Studiile recente releva faptul ca durata medie de atentie a scazut cu 4 secunde, mai exact de la 12 secunde la 8 secunde, ceea ce poate fi foarte grav. Un posibil motiv al acesteti scaderi este cresterea seminificativa a optiunilor de distragere. Cand avem cu totii cate un minicomputer in buzunar care ne permite sa jucam diverse jocuri, sa ascultam muzica si sa discutam cu prietenii, dorinta de a mai fi atent la ce se intampla in jur scade considerabil.

Din pacate, acest interval de atentie redus vine cu consecinte grave, cum ar fi absenta de la conversatiile care au loc laga noi sau pierderea evenimentelor importante din jur.

Tehnologia poate afecta memoria

Internetul ne ofera acces la o cantitate uriasa de informaii. Mai mult, calculatoarele personale pot stoca o multime de liste, carti, fotografii – toate pastrate in ideea ca le vom avea la indemana cand este necesar. Studiile au dovedit, insa, ca posibilitatea de a accesa oricand informatiile schimba ceea ce ne amintim si, totodata, modul in care ne amintim. Increderea in internet a redus capacitatea de a retine cu usurinta faptele si datele. Totusi, s-a dezvoltat capacitatea de a ne aminti unde si cum sa gasim informatiile de care avem nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *